Monday, 8 August 2011

Wahai pemuda beriman, hijabkan pandangan kalian.

Bismillah.


Kebelakangan ini saya tengok banyak betul komen-komen berkaitan aurat. Semakin banyak saya lihat kita saling menyalahkan satu sama lain. Sama-sama mencari kesalahan orang lain, hingga kadangkala kita terlupa diri kita.


Memang benarlah, tatkala kita terlalu banyak masa lapang, kita akan disibukkan mencari kesalahan orang lain.


Kita lupa amalan-amalan harian kita. Kita lupakan tilawah kita, kita lupakan zikir mathurat kita, kita lupa solat sunat kita, hingga banyak benar masa kita terluang.Saudaraku,

 Tatkala kita sibuk menyalahkan para wanita yang tidak menutup aurat dengan sempurna. Tatkala kita mengatakan kepada mereka bahawa mereka itu golongan kaum hawa yang rosak, kita lupa bebrapa perkara.


Kita lupa saudaraku, bahawa kita adalah sang penyeru, bukan sang penghukum.


Kita lupa firman Allah dalam surah 16 ayat 126, yang mana Allah mengatakan,

 
" Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pengajaran yang baik, dan berdebatlah dengan mereka dengan cara yang baik"


Ya, aku tidak nafikan, memang menjadi kesalahan para wanita andai mereka tidak menutup aurat dengan sempurna. Malah ada yang begitu tegar memaparkan gambar yang kurang baik di bulan yang mulia ini.


Tetapi lupakah kita pada firman Allah Taala,


Nah, bukankah sebelum Allah mengingatkan para wanita agar menjaga diri mereka, Allah mengingatkan kita dulu, wahai pemuda-pemuda yang beriman !Sangat jelas !


Allah menyuruh kita, para laki-laki yang beriman, agar tundukkan pandangan kita.


Atau dalam bahasa mudahnya, kita yang perlu memakai tudung pada mata kita. Memakai hijab pada pandangan kita.


Ouh, mungkin ayat ini hanya untuk lelaki yang beriman, hingga kita tidak tergegak untuk menundukkan pandangan kita.Kesimpulan

Akhi, wa ukhti.

Jagalah pandangan kalian. Jangalah kehormatan kalian. Andai kalian beriman. (",)

No comments: